1ο Ζωντανό Εργαστήριο Εμπλεκόμενων Φορέων – Έργο UpTextile

Κλωστοϋφαντουργικά Προϊόντα – Μια νέα προτεραιότητα της Κυκλικής  Οικονομίας  

1ο Ζωντανό Εργαστήριο Εμπλεκόμενων Φορών – Έργο Uptextile 

Συνδιοργάνωση: 

Ένωση Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών ΕΔΕΜ  

ΕΜΠ – Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΣΑΤΜ-ΜΓ 

18 Μαρτίου 2022 ώρα 17.15-19.00 

4η Διεθνής Έκθεση Verdetec, MEC Παιανίας, αίθουσα Workshop 1

Ομιλητές Ιδιότητα
Δρ. Έφη Τριτοπούλου Πρόεδρος ΕΔΕΜ – Επιστημονική Υπεύθυνη Uptextile
Καθ. Μαρία Π.  ΠαπαδοπούλουΚαθηγήτρια ΕΜΠ, Αναπληρώτρια Κοσμήτορας, Σχολή  Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών- Μηχανικών  Γεωπληροφορικής, ΕΜΠ – Εταίρος Uptextile
Μανώλης Γραφάκος Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων ΥΠΕΝ
Στάθης Σταθόπουλος Πρόεδρος Πράσινου Ταμείου 
Νικόλαος Χιωτάκης Δ/νων Σύμβουλος ΕΟΑΝ 
Διονυσία  ΑυγερινοπούλουΠρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής
Στρογγυλό Τραπέζι – Συζήτηση με Εμπλεκόμενους Φορείς για τη δημιουργία ΣΕΔ  Κλωστοϋφαντουργικών και δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης στην Ελλάδα Συντονιστής: Δημήτρης Βέργαδος, Δ/ντης ΜΜΕ, Θέσεων και Ενημέρωσης, Σύνδεσμος  Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)

Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες – Χρηματοδότηση: Πράσινο Ταμείο 

Το 1o ζωντανό εργαστήριο των εμπλεκόμενων φορέων με θέμα «Κλωστοϋφαντουργικά  Προϊόντα – Μια νέα προτεραιότητα της Κυκλικής Οικονομίας» του έργου  «Κλωστοϋφαντουργικά Προϊόντα – Δίνουμε μια νέα ζωή Uptextile» πραγματοποιείται στο  πλαίσιο της 4ης Διεθνούς Έκθεσης Verdetec, στις 18 Μαρτίου στο MEC Παιανίας, στην αίθουσα  Workshop 1, ώρα 17.15-19.00, λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσης και οργανώνεται από το  Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, της Σχολής Αγρονόμων &  Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής ΕΜΠ που είναι ο υπεύθυνος εταίρος της συγκεκριμένης δράσης, σε συνεργασία με την ΕΔΕΜ και την ΚΟΙΝΣΕΠ TAG GREEN. Το έργο  χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.  

Σκοπός του έργου Uptextile είναι η ενίσχυση των εθνικών πολιτικών, για την εφαρμογή χωριστής  συλλογής αλλά και της πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης, μεταποίησης, ανακύκλωσης στα  κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (Κ/Υ), με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των  μαθητών, πολιτών και εμπλεκομένων φορέων και δράσεις διαλογής στην πηγή και αξιοποίησης  των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ως πόρους. Η πιλοτική εφαρμογή του έργου υλοποιείται  στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης.  

Στο 1o ζωντανό εργαστήριο των εμπλεκόμενων φορέων του έργου θα προσκληθούν οι βασικοί  εμπλεκόμενοι στη δημιουργία ενός Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ),  για τα Κλωστοϋφαντουργικά, έως το τέλος 2023, σύμφωνα με την κείμενη Ευρωπαϊκή και Εθνική  νομοθεσία προκειμένου να ενημερωθούν για τις υποχρεώσεις των παραγωγών και υπεύθυνων  εμπορίας κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων καθώς και για θέματα κυκλικής οικονομίας στη  διαδικασία παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. 

Οι εκπρόσωποι του έργου θα παρουσιάσουν αναλυτικά τις δράσεις του, ενώ στη συνέχεια θα  υπάρξει ανοικτή συζήτηση με τη συμμετοχή των βασικών εμπλεκομένων φορέων. Απώτερος σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάπτυξη ενός συμμετοχικού πλαισίου για την επίτευξη ενός  παραγωγικού και εποικοδομητικού διάλογου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων  στοχεύοντας στην δημιουργία ενός συστήματος πανελλαδικής εμβέλειας για την  επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των Κ/Υ προιόντων από τους Παραγωγούς Κ/Υ. 

Υπεύθυνες Διοργάνωσης:  

Δρ. Έφη Τριτοπούλου, Πρόεδρος ΕΔΕΜ , efitrito@gmail.com 

Καθ. Μαρία Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια και Αναπληρώτρια Κοσμήτορας, «Σχολή   Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών», mpapadop@mail.ntua.gr 

Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες – Χρηματοδότηση: Πράσινο Ταμείο 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *